Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej (2 torebki)
- średnia pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- pół cukinii
- 6-8 dużych pieczarek
- 2-3 łyżki oleju
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka
Mieszanka przypraw:
- 1 płaska łyżeczka soli lub wegety natur
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki imbiru mielonego
Wykonanie:
- Zaczynam od zrobienia mieszanki przypraw, mieszając wszystkie wymienione przyprawy w małej miseczce.
- Następnie gotujemy kaszę. Jeśli używacie kaszy w torebkach, to należy użyć dwóch woreczków i ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
- Kiedy kasza się gotuje, przygotowuję pieczarki. Należy je umyć, ewentualnie obrać i pokroić w pół talarki. Wrzucam je na suchą patelnię i duszę pod przykryciem aż puszczą wodę, potem odkrywam patelnie i pozwalam, żeby pieczarki odparowały. Kiedy się osuszą, dodaję na patelnię łyżkę oleju i mieszam. Chwilę smażę pieczarki, a następnie przyprawiam łyżeczką mieszanki przypraw. Wszystko mieszam krótką chwilę tak, aby pieczarki połączyły się z przyprawami. Zdejmuję je z ognia i odstawiam na bok.
- Pierś kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kostkę i przyprawiam: łyżeczką przyprawy do kurczaka i łyżeczką mieszanki przypraw. Tak przygotowane mięso smażę na łyżce oleju lub gotuję na parze. Kiedy jest gotowe, odstawiam na bok.
- Następnie przygotowuję warzywa. Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Zanim się zeszkli, myję i osuszam cukinię, kroję ją w pół talarki i od razu wrzucam do cebuli. Jeśli cukinia ma ładną skórkę, to nie trzeba jej obierać.
- Kiedy warzywa trochę zmiękną, można wrzucać na patelnie po kolei gotową kaszę, mięso i pieczarki. Aby kasza nabrała smaku, dodaję resztę mieszanki przypraw. Pod patelnią ustawiam średni ogień i mieszam wszystko, aż kasza uzyska kolor dodanych przypraw i wszystkie smaki się połączą. Na koniec posypuję wszystko obficie natką pietruszki, mieszam i podaję. Zawartość patelni to około 4 porcje. Jedna porcja zawiera około 430 kcal.
Rady:
- Warto unikać gotowania ryżu czy kaszy w torebkach, ponieważ gotowanie plastiku nie jest dobrym pomysłem. Jeśli macie ochotę, można również kaszę ugotować klasycznym sposobem. Ja to robię tak: szklankę kaszy wsypuje do garnka z grubym dnem, zalewam ja półtora szklanki wody i przykrywam szklaną pokrywką. Dzięki temu mogę obserwować stan kaszy i nie muszę zdejmować pokrywki. Kasza gotowana w ten sposób jest bardziej sypka. Gotuję ją na najmniejszym palniku, a kiedy się zagotuje, zmniejszam ogień. Woda musi powoli odparowywać. Kasza jest gotowa po 30-40 minutach.
- Filet z piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na dwie części, przyprawić, upiec na patelni grillowej lub w specjalnym grillu elektrycznym i pokrojone w kostkę dodać do kaszy.
- Jeśli nie masz w domu tych składników, to dodaj to, co masz w lodówce. Może być papryka, starta na grubych oczkach marchewka lub liście szpinaku. Wszystko, na co masz ochotę.
- Opcja dla wegetarian lub wegan to: zamiast piersi kurczaka dodać kostkę tufu. Należy osuszyć je w papierowym ręczniku, pokroić w kostkę i przyprawić. Ja używam tych samych przypraw, co do kurczaka. Przyprawione tufu smażymy na łyżce oleju, aż uzyska złoty kolor.
Smacznego:-)
Twój komentarz