Beata Sabuk
Gabinet Premium
28 List

Kasza z warzywami i kurczakiem

Ten przepis to świetny sposób na odczarowanie kaszy jęczmiennej. W tej formie, z warzywami i kurczakiem, nabiera nowego charakteru. Sprawdza się doskonale, jako danie główne z surówką ze świeżych warzyw lub jako lunch box nawet na zimno. Polecam również opcje dla wegan.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej (2 torebki)
  • średnia pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • pół cukinii
  • 6-8 dużych pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka

Mieszanka przypraw:

  • 1 płaska łyżeczka soli lub wegety natur
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki imbiru mielonego

Wykonanie:

  • Zaczynam od zrobienia mieszanki przypraw, mieszając wszystkie wymienione przyprawy w małej miseczce.
  • Następnie gotujemy kaszę. Jeśli używacie kaszy w torebkach, to należy użyć dwóch woreczków i ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • Kiedy kasza się gotuje, przygotowuję pieczarki. Należy je umyć, ewentualnie obrać i pokroić w pół talarki. Wrzucam je na suchą patelnię i duszę pod przykryciem aż puszczą wodę, potem odkrywam patelnie i pozwalam, żeby pieczarki odparowały. Kiedy się osuszą, dodaję na patelnię łyżkę oleju i mieszam. Chwilę smażę pieczarki, a następnie przyprawiam łyżeczką mieszanki przypraw. Wszystko mieszam krótką chwilę tak, aby pieczarki połączyły się z przyprawami. Zdejmuję je z ognia i odstawiam na bok. 
  • Pierś kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kostkę i przyprawiam: łyżeczką przyprawy do kurczaka i łyżeczką mieszanki przypraw. Tak przygotowane mięso smażę na łyżce oleju lub gotuję na parze. Kiedy jest gotowe, odstawiam na bok. 
  • Następnie przygotowuję warzywa. Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Zanim się zeszkli, myję i osuszam cukinię, kroję ją w pół talarki i od razu wrzucam do cebuli. Jeśli cukinia ma ładną skórkę, to nie trzeba jej obierać.
  • Kiedy warzywa trochę zmiękną, można wrzucać na patelnie po kolei gotową kaszę, mięso i pieczarki. Aby kasza nabrała smaku, dodaję resztę mieszanki przypraw. Pod patelnią ustawiam średni ogień i mieszam wszystko, aż kasza uzyska kolor dodanych przypraw i wszystkie smaki się połączą. Na koniec posypuję wszystko obficie natką pietruszki, mieszam i podaję. Zawartość patelni to około 4 porcje. Jedna porcja zawiera około 430 kcal.

Rady:

  • Warto unikać gotowania ryżu czy kaszy w torebkach, ponieważ gotowanie plastiku nie jest dobrym pomysłem. Jeśli macie ochotę, można również kaszę ugotować klasycznym sposobem. Ja to robię tak: szklankę kaszy wsypuje do garnka z grubym dnem, zalewam ja półtora szklanki wody i przykrywam szklaną pokrywką. Dzięki temu mogę obserwować stan kaszy i nie muszę zdejmować pokrywki. Kasza gotowana w ten sposób jest bardziej sypka. Gotuję ją na najmniejszym palniku, a kiedy się zagotuje, zmniejszam ogień. Woda musi powoli odparowywać. Kasza jest gotowa po 30-40 minutach.
  • Filet z piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na dwie części, przyprawić, upiec na patelni grillowej lub w specjalnym grillu elektrycznym i pokrojone w kostkę dodać do kaszy.
  • Jeśli nie masz w domu tych składników, to dodaj to, co masz w lodówce. Może być papryka, starta na grubych oczkach marchewka lub liście szpinaku. Wszystko, na co masz ochotę.
  • Opcja dla wegetarian lub wegan to:  zamiast piersi kurczaka dodać kostkę tufu. Należy osuszyć je w papierowym ręczniku, pokroić w kostkę i przyprawić. Ja używam tych samych przypraw, co do kurczaka. Przyprawione tufu smażymy na łyżce oleju, aż uzyska złoty kolor.

Smacznego:-)

Twój komentarz




POKAŻ