Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti (można użyć bezglutenowego, u mnie pełnoziarnisty)
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów suszonych
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 4-5 garści świeżego szpinaku (można użyć mrożonego)
- 2-3 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów
- łyżka startego parmezanu lub płatków drożdżowych
- przyprawy: sól, pieprz i bazylia.
Wykonanie:
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub zalewę z suszonych pomidorów. Dodaj czosnek przeciśnięty przez paskę i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Chwile smaż i dodaj posiekany szpinak. Mieszaj go chwilę i pozwól mu zmięknąć.
- Następnie dodaj odcedzony makaron i chwilę wszystko mieszaj. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Spaghetti przełóż na talerze.
- Makaron posyp startym parmezanem lub w wersji wegańskiej płatkami drożdżowymi i dorzuć na wierzch pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Smacznego
Twój komentarz