Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Sty

Spaghetti ze szpinakiem i pomidorami

Spaghetti ….Hmmm z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. A nie J Dziś specjalnie dla Was spaghetti ze szpinakiem i pomidorami. Jeśli lubicie włoskie smaki, posmak prażonego czosnku czy suszone pomidory to jest danie dla Was. Dodatkowo przy zakupie makaronu bezglutenowego mamy danie bezglutenowe a przy zamianie parmezanu na płatki drożdżowe lub orzeszki Piniowe mamy danie wegańskie. Świetnie sprawdza się, jako obiad na szybko lub lunch box.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti (można użyć bezglutenowego, u mnie pełnoziarnisty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów suszonych
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 garści świeżego szpinaku (można użyć mrożonego)
  • 2-3 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów
  • łyżka startego parmezanu lub płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól, pieprz i bazylia.

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub zalewę z suszonych pomidorów. Dodaj czosnek przeciśnięty przez paskę i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  3. Chwile smaż i dodaj posiekany szpinak. Mieszaj go chwilę i pozwól mu zmięknąć.
  4. Następnie dodaj odcedzony makaron i chwilę wszystko mieszaj. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Spaghetti przełóż na talerze.
  5. Makaron posyp startym parmezanem lub w wersji wegańskiej płatkami drożdżowymi i dorzuć na wierzch pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Smacznego

Twój komentarz




POKAŻ