Beata Sabuk
Gabinet Premium
23 Sty

Pasztet warzywny

Często gotujesz bulion warzywny lub rosół? Co robisz z wygotowanymi warzywami? Wykorzystujesz je czy lądują w śmietniku? Dla mnie zawsze to był ogromny wyrzut sumienia, że wyrzucam jedzenie. I tu narodził się pomysł na wykorzystanie tych warzywa. Czasem robię z nich pastę z kurczakiem, czasem placuszki warzywne a dziś wybór padł na pasztet. Jeśli nie lubisz marnować jedzenia i przejadły ci się kupne wędliny to zapraszam do wypróbowanie przepisu.

Składniki:

  • warzywa z gotowania bulionu: marchewka, pietruszka, duży kawałek selera
  • 1 świeża cebula
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • nasiona słonecznika i pestki dyni
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: ½ łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz czarny.
  • natka pietruszki lub inna zielenina
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki oliwy zalewy z suszonych pomidorów.

Wykonanie:

  1. Warzywa z gotowania bulionu warzywnego lub rosołu odsączamy i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do większej miski.
  2. Kaszę i soczewicę gotujemy aż będą miękkie. Po przestudzeniu dodajemy do miski i mieszamy z warzywami.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na łyżce zalewy z suszonych pomidorów aż się zeszkli. Można ja przyprawić ulubionymi przyprawami a kiedy będzie gotowa dodajemy ją do masy.
  4. Suszone pomidory kroimy w kostkę i również dorzucamy do masy. Wbijamy jajko lub dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  5. Następnie przyprawiamy wymienionymi w składnikach przyprawami oraz świeżymi ziołami. Według uznania można dodać nasiona słonecznika i pestki dyni do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha można dolać łyżkę oliwy. Moja masa wyszła bardzo wilgotna wiec z tej opcji zrezygnowałam.
  6. Dokładnie wymieszamy masę i przekładamy do keksówki, wyrównujemy i posypujemy wierzch pasztetu nasionami słonecznika i pestkami dyni.
  7. Pasztet pieczemy około 50-60 minut w temp 180 minut. Dobrze żeby się lekko zrumienił.
  8. Najlepiej kroić pasztet po wystudzeniu i podawać na świeżym pieczywie ze świeżymi warzywami.

Smacznego

Twój komentarz




POKAŻ