Składniki:
- warzywa z gotowania bulionu: marchewka, pietruszka, duży kawałek selera
- 1 świeża cebula
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- nasiona słonecznika i pestki dyni
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: ½ łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz czarny.
- natka pietruszki lub inna zielenina
- opcjonalnie: 1-2 łyżki oliwy zalewy z suszonych pomidorów.
Wykonanie:
- Warzywa z gotowania bulionu warzywnego lub rosołu odsączamy i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do większej miski.
- Kaszę i soczewicę gotujemy aż będą miękkie. Po przestudzeniu dodajemy do miski i mieszamy z warzywami.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na łyżce zalewy z suszonych pomidorów aż się zeszkli. Można ja przyprawić ulubionymi przyprawami a kiedy będzie gotowa dodajemy ją do masy.
- Suszone pomidory kroimy w kostkę i również dorzucamy do masy. Wbijamy jajko lub dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Następnie przyprawiamy wymienionymi w składnikach przyprawami oraz świeżymi ziołami. Według uznania można dodać nasiona słonecznika i pestki dyni do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha można dolać łyżkę oliwy. Moja masa wyszła bardzo wilgotna wiec z tej opcji zrezygnowałam.
- Dokładnie wymieszamy masę i przekładamy do keksówki, wyrównujemy i posypujemy wierzch pasztetu nasionami słonecznika i pestkami dyni.
- Pasztet pieczemy około 50-60 minut w temp 180 minut. Dobrze żeby się lekko zrumienił.
- Najlepiej kroić pasztet po wystudzeniu i podawać na świeżym pieczywie ze świeżymi warzywami.
Smacznego
Twój komentarz