SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dynię, cebulę, marchew i czosnek obierz, oczyść i pokrój, a następnie przełóż do garnka z grubym dnem, dolej troszkę wody i zacznij dusić. Po kilku minutach, kiedy warzywa zmiękną dodaj bulionu i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Jeśli warzywa okażą się wystarczająco miękkie, skończ gotować i pozwól zupie trochę ostygnąć. Użyj blendera i zmiksuj zupę, a następnie znów ją podgrzej i dopraw solą i pieprzem.
Krem podawaj z takimi dodatkami, jakie lubisz najbardziej! Mi najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i prażonym słonecznikiem. Smacznego :-)
Twój komentarz