mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
13 Paź

Co pomaga w walce z chorobami nowotworowymi?

Szacuje się, że przyczyną powstawania blisko 30% nowotworów jest niewłaściwa dieta. Żywiąc się odpowiednio, na co dzień mamy wpływ na ochronę swojego organizmu przed zachorowaniem.

Zapraszam do lektury artykułu…

 

Jakie składniki naszej diety mogą być pomocne w prewencji chorób nowotworowych?

  1. Produkty razowe o niskim indeksie glikemicznym- dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi.
  2. Wysoka podaż błonnika pokarmowego może działać prebiotycznie dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
  3. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3- kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka.
  4. Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo.
  5. Wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
  6. Fermentowane produkty mleczne- produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.

 

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:

  1. Sposób obróbki termicznej- potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.
  2. Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
  3. Stopień przetworzenia żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto, więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.
  4. Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Jak widać dieta ma znaczenie w prewencji chorób nowotworowych i wiele pozornie nic nieznaczących składników może wpływać na rozwój lub powstrzymanie namnażania komórek nowotworowych. Jedzcie na zdrowie :-)

Twój komentarz




POKAŻ