Pasta z dyni z suszonymi pomidorami
-1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
-oliwa
-mała czerwona cebula
-oliwa
-szczypta soli
-1 ząbek czosnku
-3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
-ostra papryka w proszku
-2 – 3 łyżki oliwy
-1 1/2 łyżki octu balsamicznego
-5 suszonych pomidorów
-sól i czarny pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki, aby smaki się połączyły,
Najlepiej smakuje następnego dnia na chlebie :-)
Kontakt:
- 693 962 160
mgr Beata Sabuk
OPINIA PACJENTA: Bardzo kompetentna i konkretna Pani Beata Sabuk. Dieta bardzo dobra i smaczna . Polecam
05.02.2024
Twój komentarz