Placki ziemniaczane:
Składniki:
-ziemniaki (500 g)
-mąka pszenna pełnoziarnista (1 łyżka)
-mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
-cebula (1/2 sztuki)
-jajko (1 sztuka)
-sól, pieprz, papryka czerwona słodka
-oliwa z oliwek (1 łyżka)
-jogurt naturalny (1/2 kubka)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać́ i zetrzeć́ na tarce o małych oczkach. Zostawić́ je w misce bez mieszania, miskę̨ delikatnie przechylić́ i odstawić́ na ok. 5 minut. Po czasie odlać́ zebrany sok, docisnąć́ dłonią̨ ziemniaki do miski i odlać́ nadmiar soku. Dodać́ mąkę̨, drobno posiekaną cebulę oraz jajko i doprawić́ do smaku. Wymieszać́.
Na patelni rozgrzać́ oliwę̨ z oliwek. Nakładać́ porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzić́ ją na cienki placek. Smażyć́ na średnim ogniu na złoty kolor.
Podawać́ z jogurtem naturalnym.
Kontakt:
- 693 962 160
mgr Beata Sabuk
OPINIA PACJENTA: Bardzo polecam Panią Beatę. Profesjonalistka w 100% a przy tym niesamowicie miła i wyrozumiała. Dieta dopasowana do moich upodobań i możliwości finansowych. Super Dietetyk!
Twój komentarz