Beata Sabuk
Gabinet Premium
11 List

Placki ziemniaczane

Kto dziś ze mną świętuje? 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Trzeba ten dzień uczcić :-)

Placki ziemniaczane:

Składniki:
-ziemniaki (500 g)
-mąka pszenna pełnoziarnista (1 łyżka)
-mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
-cebula (1/2 sztuki)
-jajko (1 sztuka)
-sól, pieprz, papryka czerwona słodka
-oliwa z oliwek (1 łyżka)
-jogurt naturalny (1/2 kubka)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać́ i zetrzeć́ na tarce o małych oczkach. Zostawić́ je w misce bez mieszania, miskę̨ delikatnie przechylić́ i odstawić́ na ok. 5 minut. Po czasie odlać́ zebrany sok, docisnąć́ dłonią̨ ziemniaki do miski i odlać́ nadmiar soku. Dodać́ mąkę̨, drobno posiekaną cebulę oraz jajko i doprawić́ do smaku. Wymieszać́.
Na patelni rozgrzać́ oliwę̨ z oliwek. Nakładać́ porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzić́ ją na cienki placek. Smażyć́ na średnim ogniu na złoty kolor.
Podawać́ z jogurtem naturalnym.

Twój komentarz




POKAŻ