mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
20 List

Krem z buraka

Zdrowa, pyszna i lekka zupka poleca się na jesienne wieczory...

 

Składniki:

  • burak – 1 sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • pietruszka korzeń – 25g
  • por – 40g
  • seler korzeń – 30g
  • cebula – ½ sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej rzepakowy – 1 łyżka

Do dekoracji:

  • jogurt naturalny – 1 łyżka
  • liście pietruszki – 1 łyżka

Przyprawy: pieprz, lubczyk, majeranek, liść laurowy

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dolej wody i dodaj pokrojone warzywa. Po zagotowaniu dodaj przyprawy. Gotuj ok. 30-40 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj całość. Danie podaj udekorowane kleksem z jogurtu naturalnego oraz liśćmi pietruszki.

Smacznego :-)

 

Twój komentarz




POKAŻ