Składniki:
- burak – 1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka korzeń – 25g
- por – 40g
- seler korzeń – 30g
- cebula – ½ sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- olej rzepakowy – 1 łyżka
Do dekoracji:
- jogurt naturalny – 1 łyżka
- liście pietruszki – 1 łyżka
Przyprawy: pieprz, lubczyk, majeranek, liść laurowy
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dolej wody i dodaj pokrojone warzywa. Po zagotowaniu dodaj przyprawy. Gotuj ok. 30-40 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj całość. Danie podaj udekorowane kleksem z jogurtu naturalnego oraz liśćmi pietruszki.
Smacznego :-)
Twój komentarz