mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
08 List

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

To dzień promowania zdrowego jedzenia, zdrowych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Zdrowe odżywianie utożsamiamy z jedzeniem świeżych owoców i warzyw, stosowaniem świeżych produktów oraz ograniczenie spożywania żywności wysoko przetworzonej. Nie tylko spożywanie wąskiej grupy zdrowych produktów, ale zbilansowanie diety, stanowi klucz do sukcesu.

Konieczne jest różnicowanie produktów, unikanie jedzenia, co dzień tego samego. Nasz organizm potrzebuje urozmaicenia, tak jak my sami potrzebujemy różnorodnych smaków. Dzięki temu w naturalny sposób nasza dieta będzie zbilansowana.

Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować musi czerpać z diety wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a więc także dobrej, jakości białko, pełnoziarniste produkty zbożowe czy dobrej, jakości tłuszcz.

Czego należy jeść więcej?

  • produktów zbożowych pełnoziarnistych
  • różnokolorowych warzyw i owoców (z przewagą warzyw)
  • nasion roślin strączkowych
  • ryb (szczególnie tłuste morskie)
  • produktów mlecznych niskotłuszczowych (szczególnie fermentowanych)
  • orzechów i nasion.

Czego należy jeść mniej?

  • Soli
  • Czerwonego mięsa
  • Mięs przetworzonych
  • Cukru
  • Słodzonych napojów
  • Fast-foodów
     

Warto przygotowywać posiłki w domu. Pozwala to wybrać produkty, które są bogate w cenne składniki odżywcze takie jak błonnik pokarmowy, antyoksydanty czy na przykład sterole roślinne.

Analizując piętra Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej łatwo dostrzec, że nie ma w niej miejsca na żywność bogatą w cukier i tłuszcze trans. Dania obfite we wspomniane składniki są obwiniane za zwiększenie ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca, nowotwory i choroby układu krążenia.

Jedzmy świeże i kolorowe produkty. Gotujmy w domu, bo to nie tylko zdrowe, ale i przyjemne

Twój komentarz




POKAŻ