Wbrew pozorom to nie tylko święto słodkich ciasteczek, ale... owadów wodnych . Chruściki są prawnie chronione i spełniają ważną funkcję w procesie biomonitoringu. Pomysłodawcą święta jest Lech Pietrzak, który zaproponował Dzień Chruścików na antenie radiowej Trójki w 2002 roku. Inicjatywa zyskała uznanie i szybko przerodziła się w coroczne wydarzenie.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany
olej do smażenia lub smalec
cukier puder do obsypania chruścików
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka i spirytus. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę. Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm. Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Twój komentarz