Beata Sabuk
Gabinet Premium
10 Gru

Chruściki-Faworki

Faworki, chrust, chruścik, chruściki to polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki a dziś 11 grudnia obchodzimy ich dzień :-)

 

 

 

Wbrew pozorom to nie tylko święto słodkich ciasteczek, ale... owadów wodnych  surprise. Chruściki są prawnie chronione i spełniają ważną funkcję w procesie biomonitoringu. Pomysłodawcą święta jest Lech Pietrzak, który zaproponował Dzień Chruścików na antenie radiowej Trójki w 2002 roku. Inicjatywa zyskała uznanie i szybko przerodziła się w coroczne wydarzenie.

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany
olej do smażenia lub smalec
cukier puder do obsypania chruścików


PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka i spirytus. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę. Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm. Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego smiley

 

Twój komentarz




POKAŻ