Beata Sabuk
Gabinet Premium
12 Gru

Jak budować odporność- witamina A

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, w celu jej lepszego przyswojenia z przewodu pokarmowego, zaleca się więc spożywać produkty bogate w ten związek jednocześnie z tłuszczami.

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety oraz ewentualnej suplementacji, gdyż:

-bierze udział w rozwoju układu odpornościowego

-odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej

-odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych.

Witamina A

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety oraz ewentualnej suplementacji, gdyż:

  • bierze udział w rozwoju układu odpornościowego
  • odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej
  • odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych
  • wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych
  • jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,
  • może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci
  • może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.

Witamina A  jest rozpuszczalna w tłuszczach, w celu jej lepszego przyswojenia z przewodu pokarmowego, zaleca się więc spożywać produkty bogate w ten związek jednocześnie z tłuszczami.

Zawartość witaminy A jest największa w:

  1. produktach pochodzenia zwierzęcego np.
  • wątróbka wołowa,
  • jaja
  • ryby (śledź, łosoś i tuńczyk)
  1. czerwonych, pomarańczowych, zielonych warzywach i owocach
  • ziemniaki
  • bataty
  • szpinak
  • dynia
  • marchew
  • papryka
  • mango.

Niedobór witaminy Apowoduje:

  • zespół suchego oka
  • pogorszenie wzroku
  • ślepotę zmierzchową
  • łamliwość paznokci
  • suchość skóry
  • rogowacenie skóry
  • łuszczycę.

Witamina A może magazynować się w organizmie, dzięki czemu wolniej dochodzi do jej niedoboru. Niestety przez to można ją przedawkować. Nadmiar witaminy A w organizmie łatwo się kumuluje i może działać toksycznie.

Nadmiar witaminy A w organizmie objawia się następująco:

  • nadpobudliwość, nerwowość
  • bóle głowy, stawów oraz mięśni
  • wymioty
  • spuchnięcie wątroby i/lub śledziony.

Zalecane dzienne spożycie witaminy A:

  • kobiety 700 mikrogram/dzień
  • mężczyźni 900 mikrogram/dzień

W wypadku kobiet w ciąży należy zwrócić szczególną uwagę na przyjmowanie preparatów z witaminą A i spożywanie mięs czy ryb. Nadmiar retinolu w organizmie ciężarnej może spowodować poważne wady wrodzone płodu.

  • Witamina A czyli retinol nazywana jest witaminą młodości.
  • Witamina A jest odpowiedzialna jest za budowę i zdrowy wygląd skóry.
  • Witamina A jest stosowana przy uszkodzeniach i oparzeniach skóry.
  • Bierze udział w syntezie hormonów.
  • Kobiety, które przyjmują antykoncepcję hormonalną mają obniżone zapotrzebowanie na witaminę A.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ