Witamina A
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety oraz ewentualnej suplementacji, gdyż:
- bierze udział w rozwoju układu odpornościowego
- odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej
- odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych
- wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych
- jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,
- może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci
- może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, w celu jej lepszego przyswojenia z przewodu pokarmowego, zaleca się więc spożywać produkty bogate w ten związek jednocześnie z tłuszczami.
Zawartość witaminy A jest największa w:
- produktach pochodzenia zwierzęcego np.
- wątróbka wołowa,
- jaja
- ryby (śledź, łosoś i tuńczyk)
- czerwonych, pomarańczowych, zielonych warzywach i owocach
- ziemniaki
- bataty
- szpinak
- dynia
- marchew
- papryka
- mango.
Niedobór witaminy Apowoduje:
- zespół suchego oka
- pogorszenie wzroku
- ślepotę zmierzchową
- łamliwość paznokci
- suchość skóry
- rogowacenie skóry
- łuszczycę.
Witamina A może magazynować się w organizmie, dzięki czemu wolniej dochodzi do jej niedoboru. Niestety przez to można ją przedawkować. Nadmiar witaminy A w organizmie łatwo się kumuluje i może działać toksycznie.
Nadmiar witaminy A w organizmie objawia się następująco:
- nadpobudliwość, nerwowość
- bóle głowy, stawów oraz mięśni
- wymioty
- spuchnięcie wątroby i/lub śledziony.
Zalecane dzienne spożycie witaminy A:
- kobiety 700 mikrogram/dzień
- mężczyźni 900 mikrogram/dzień
W wypadku kobiet w ciąży należy zwrócić szczególną uwagę na przyjmowanie preparatów z witaminą A i spożywanie mięs czy ryb. Nadmiar retinolu w organizmie ciężarnej może spowodować poważne wady wrodzone płodu.
- Witamina A czyli retinol nazywana jest witaminą młodości.
- Witamina A jest odpowiedzialna jest za budowę i zdrowy wygląd skóry.
- Witamina A jest stosowana przy uszkodzeniach i oparzeniach skóry.
- Bierze udział w syntezie hormonów.
- Kobiety, które przyjmują antykoncepcję hormonalną mają obniżone zapotrzebowanie na witaminę A.
Twój komentarz