Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w swojej diecie gdyż:
- niewystarczające ilości tej witaminy skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C
- objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone
- profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Poza zapobieganiem infekcjom oraz skracaniem czasu ich trwania ma ona jednak dużo więcej korzystnych właściwości:
- jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed powstawaniem nowotworów
- ma pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy: ma właściwości obniżające ciśnienie tętnicze oraz regulujące poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej
- zwiększa wchłanianie żelaza
- ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego
- bierze udział w regulacji hormonalnej, np. hormonów tarczycy
- ma wpływ na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, kości, zębów, dziąseł i chrząstki
- podnosi wydolność fizyczną organizmu
- podnosi odporność na stres
- chroni skórę przed starzeniem
Najlepszymi źródłami witaminy C w diecie są owoce i warzywa:
- truskawki
- czarna porzeczka
- acerola
- owoce dzikiej róży
- kiwi
- cytrusy
- papaja
- ananas
- brokuły
- papryka
- szpinak
- dynia.
Aby uniknąć strat witaminy C, najlepiej spożywać warzywa i owoce w postaci surowej. Jeśli jednak gotujemy warzywo lub owoc, unikajmy ich rozgotowania. Obierać je natomiast należy cienko, najlepiej bezpośrednio przed spożyciem.
Na niedobory witaminy C narażone są m.in. kobiety w ciąży, osoby starsze czy osoby regularnie trenujące, aktywne fizycznie. Objawami niedoboru witaminy C mogą być:
- męczenie, senność
- szybkie męczenie się
- brak apetytu
- suchość skóry
- spadek odporności organizmu
- krwawienie dziąseł
- bóle mięśni
- częstsze powstawanie ran i siniaków.
Całkowity niedobór witaminy C prowadzi natomiast do szkorbutu.
Nadmiar witaminy C jest z organizmu usuwany wraz z moczem. Jednak w przypadku długiego czasu spożywania jej w bardzo dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach.
Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta dostarcza organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, więc jej suplementacja nie jest konieczna. W innym przypadku, np. w okresach obniżonej odporności, wprowadzenie suplementacji można rozważyć.
Twój komentarz