Beata Sabuk
Gabinet Premium
13 Gru

Jak budować odporność- witamina C

Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin. Większość kojarzy ją z czasem jesienno-zimowym i przeziębieniami.

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w swojej diecie. Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta dostarcza organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, więc jej suplementacja nie jest konieczna. W innym przypadku, np. w okresach obniżonej odporności, wprowadzenie suplementacji można rozważyć.

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w swojej diecie gdyż:

  • niewystarczające ilości tej witaminy skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C
  • objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone
  • profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.

Poza zapobieganiem infekcjom oraz skracaniem czasu ich trwania ma ona jednak dużo więcej korzystnych właściwości:

  • jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed powstawaniem nowotworów
  • ma pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy: ma właściwości obniżające ciśnienie tętnicze oraz regulujące poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej
  • zwiększa wchłanianie żelaza
  • ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego
  • bierze udział w regulacji hormonalnej, np. hormonów tarczycy
  • ma wpływ na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, kości, zębów, dziąseł i chrząstki
  • podnosi wydolność fizyczną organizmu
  • podnosi odporność na stres
  • chroni skórę przed starzeniem

Najlepszymi źródłami witaminy C w diecie są owoce i warzywa:

  • truskawki
  • czarna porzeczka
  • acerola
  • owoce dzikiej róży
  • kiwi
  • cytrusy
  • papaja
  • ananas
  • brokuły
  • papryka
  • szpinak
  • dynia.

Aby uniknąć strat witaminy C, najlepiej spożywać warzywa i owoce w postaci surowej. Jeśli jednak gotujemy warzywo lub owoc, unikajmy ich rozgotowania. Obierać je natomiast należy cienko, najlepiej bezpośrednio przed spożyciem.

Na niedobory witaminy C narażone są m.in. kobiety w ciąży, osoby starsze czy osoby regularnie trenujące, aktywne fizycznie. Objawami niedoboru witaminy C mogą być:

  • męczenie, senność
  • szybkie męczenie się
  • brak apetytu
  • suchość skóry
  • spadek odporności organizmu
  • krwawienie dziąseł
  • bóle mięśni
  • częstsze powstawanie ran i siniaków.

Całkowity niedobór witaminy C prowadzi natomiast do szkorbutu.

Nadmiar witaminy C jest z organizmu usuwany wraz z moczem. Jednak w przypadku długiego czasu spożywania jej w bardzo dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach.

Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta dostarcza organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, więc jej suplementacja nie jest konieczna. W innym przypadku, np. w okresach obniżonej odporności, wprowadzenie suplementacji można rozważyć.

Twój komentarz




POKAŻ