Beata Sabuk
Gabinet Premium
19 Gru

Dzień Ryby - Sałatka z wędzonym łososiem

20 grudnia obchodzimy Dzień Ryby,  który został ustanowiony przez Stowarzyszenie Empatia w 2003 roku. Naturalnie zachęcam do skorzystania z przepisu na pyszną sałatkę z łososiem.

 

Masz ochotę zjeść coś lekkiego, szybkiego, ale jednoczenie wartościowego? Oto propozycja idealna zarówno na wieczór jak i po treningu - a co ważne bardzo syta.

Sałatka z łososiem wędzonym

Składniki:

  • Łosoś wędzony na gorąco – pół opakowania
  • Pomidorki koktajlowe – 6 sztuk
  • Papryka czerwona – 9 plastrów
  • Pomidory suszone – 3 sztuki
  • Mix sałat - 2,5 garści
  • Bagietka razowa – 2 kromki
  • Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Woda – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa myjemy. Pomidorki, paprykę, pomidory suszone kroimy na mniejsze części. Mieszankę sałat przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy warzywa oraz kawałki łososia. Oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz wodę mieszamy w osobnym naczyniu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrapiamy przygotowane danie. Całość podajemy z pokrojoną bagietką. Smacznego!

Czy wiesz, że…..

Łosoś wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan cery oraz włosów, zmniejsza poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Z powodzeniem może być również spożywany przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Zapewnia on uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej, jakości tłuszczu).

Twój komentarz




POKAŻ