mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
19 Gru

Świąteczne przysmaki - Śledzie pod pierzynką

Świąteczny przysmak tym razem w wersji na słono. A już jutro Dzień Ryb, więc z przepisu można skorzystać nie tylko w święta.

 

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
  • Cebula 25 g (pół małej sztuki)
  • Jajo 50 g (1 sztuka)
  • Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
  • Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
  • Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
  • Ser żółty 15 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
  • Śledź solony 120 g (1 sztuka)
  • Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)
     

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu. Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.

 

Twój komentarz




POKAŻ