Beata Sabuk
Gabinet Premium
20 Gru

Świąteczne przysmaki - Barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony to potrawa, która pojawia się na wszystkich świątecznych stołach. Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak właśnie barszcz czerwony. Na zakwasie, postny, z uszkami grzybowymi.

 

ZAKWAS Z BURAKA

Składniki:

  • Buraki 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy klika sztuk
  • Ziele angielski klika sztuk
  • Sól do smaku
     

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić. Czosnek obrać. Włożyć do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

BARSZCZ CZERWONY

 

Składniki:

  • Buraki kiszone z zakwasem
  • Bulion warzywny 1,5 litra
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone grzyby klika sztuk
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie do smaku
  • Majeranek do smaku
     

Sposób przygotowania:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

 

Twój komentarz




POKAŻ