Beata Sabuk
Gabinet Premium
21 Gru

Świąteczne przysmaki - Ryba po grecku

Kolejny przepis na świąteczny przysmak to ryba po grecku.

 

Składniki:
Filet z dorsza- 120 g (sztuka)
Liść laurowy- 1 g (1 sztuka)
Marchew- 50 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek- 10 g (1 łyżka)
Pietruszka – korzeń- 20 g (pół sztuki)
Przecier pomidorowy- 7 g (1 łyżeczka)
Przyprawa tymianek- 1,5 g (pół łyżeczki)
Seler korzeniowy- 60 g (1 plaster)
Sok z cytryny- 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ