Pieczone pączki serowe
Składniki:
-2 szklanki mąki orkiszowej
-300g serka Bieluch
-3/4 szklanki erytrolu
-3 jajka
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-kilka kropel aromatu waniliowego
-gorzka czekolada
-płatki migdałów
Wykonanie:
Mąkę przesiać, do mąki dodać sodę i dokładnie wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z erytrolem, dodać serek Bieluch oraz aromat i dalej wyrabiać mikserem. Do masy serowej powoli (najlepiej łyżkami) dodawać mąkę z sodą i nadal wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i całość dokładnie wymieszać. Na stolnicy oprószonej mąką z przygotowanego ciasta zrobić rulon, pokroić na jednakowej wielkości kawałki i uformować małe kulki. Gotowe pączki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, piec około 20 minut do uzyskania brązowego koloru. Po upieczeniu można polać gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów. Smacznego :-)
Twój komentarz