Chleb wieloziarnisty
Składniki:
- 350 g mąki pełnoziarnistej lub żytniej typ 500
- 150 g mąki pszennej
- 70 g nasion słonecznika
- 20 g płatków owsianych
- 10 g płatków orkiszowych
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- ok. 350 ml letniej wody
Mąkę mieszamy razem z solą. Mielimy połowę ziaren słonecznika razem z płatkami w blenderze. Dodajemy do mąki. Dodajemy miód. W zależności od tego, jakie drożdże mamy...
Drożdże sypkie instant: wsypujemy drożdże i dolewamy letnią wodę. Mieszamy mikserem ( spiralne końcówki).
Drożdże świeże: 3 łyżki mieszanki przekładamy do kubka, dodajemy rozkruszone drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Dodajemy do mąki i wyrabiamy.
Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 9x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub mąka, przekładamy ciasto. Wierzch zwilżamy wodą i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje. Smacznego J
Twój komentarz