Beata Sabuk
Gabinet Premium
28 Marz

Chleb wieloziarnisty

Komu się udało kupić drożdże ten może teraz poszaleć w kuchni i zrobić chleb wieloziarnisty. Miękki w środku a chrupiący z zewnątrz, kusi słonecznikiem. Życzę smacznego :-)

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

  • 350 g mąki pełnoziarnistej lub żytniej typ 500
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g nasion słonecznika
  • 20 g płatków owsianych
  • 10 g płatków orkiszowych
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 350 ml letniej wody

 

Mąkę mieszamy razem z solą. Mielimy połowę ziaren słonecznika razem z płatkami w blenderze. Dodajemy do mąki. Dodajemy miód. W zależności od tego, jakie drożdże mamy...

Drożdże sypkie instant: wsypujemy drożdże i dolewamy letnią wodę. Mieszamy mikserem ( spiralne końcówki).

Drożdże świeże: 3 łyżki mieszanki przekładamy do kubka, dodajemy rozkruszone drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Dodajemy do mąki i wyrabiamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 9x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub mąka, przekładamy ciasto. Wierzch zwilżamy wodą i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje. Smacznego J

Twój komentarz




POKAŻ