Warto zadbać o to, aby produkty, które spożywamy były bogate w witaminy i składniki mineralne. W tej wyjątkowej sytuacji możemy poświęcić więcej czasu na zadbanie o nasze żywienie, na co dzień.
Na co zwrócić szczególną uwagę?
- Witamina D (zgodnie z zaleceniami w okresie jesienno-zimowym zalecana suplementacja w dawkach 800-2000 jednostek szczególnie teraz, kiedy nie możemy korzystać ze słońca),
- omega 3 (dostarczamy spożywając ryby morskie, co najmniej 2 razy w tygodniu lub ewentualna suplementacja),
- cynk (można dostarczyć odpowiednią ilość w diecie spożywając: mięso, sery podpuszczkowe, ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaja),
- witamina C (najlepszym źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce, szczególnie: natka pietruszki, czarna porzeczka, kiwi, papryka, warzywa kapustne, truskawki oraz cytrusy),
- bakterie probiotyczne (w diecie warto uwzględnić kiszonki oraz kefiry),
- warto zadbać o regenerację i odpowiednią ilość snu,
- odpowiednia podaż płynów w ciągu dnia ( starajmy się wypijać około 1,5 litra płynów),
- aktywność fizyczna ( porządki domowe lub trening w domu).
Trzymajcie się zdrowo!
Twój komentarz