mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Kwie

Jak zadbać o swoją odporność? Porady i przepisy

Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta jest jednym z kluczowych czynników wpływających na naszą odporność.

Warto zadbać o to, aby produkty, które spożywamy były bogate w witaminy i składniki mineralne. W tej wyjątkowej sytuacji możemy poświęcić więcej czasu na zadbanie o nasze żywienie, na co dzień.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

  • Witamina D (zgodnie z zaleceniami w okresie jesienno-zimowym zalecana suplementacja w dawkach 800-2000 jednostek szczególnie teraz, kiedy nie możemy korzystać ze słońca),
  • omega 3 (dostarczamy spożywając ryby morskie, co najmniej 2 razy w tygodniu lub ewentualna suplementacja),
  • cynk (można dostarczyć odpowiednią ilość w diecie spożywając: mięso, sery podpuszczkowe, ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaja),
  • witamina C (najlepszym źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce, szczególnie: natka pietruszki, czarna porzeczka, kiwi, papryka, warzywa kapustne, truskawki oraz cytrusy),
  • bakterie probiotyczne (w diecie warto uwzględnić kiszonki oraz kefiry),
  • warto zadbać o regenerację i odpowiednią ilość snu,
  • odpowiednia podaż płynów w ciągu dnia ( starajmy się wypijać około 1,5 litra płynów),
  • aktywność fizyczna ( porządki domowe lub trening w domu).

Trzymajcie się zdrowo!

Pobierz E-BOOK 

Kliknij w poniższy link

Odporność

Twój komentarz




POKAŻ