Składniki: (2 porcje)
- mąka pełnoziarnista – 200g
- ciepła woda – 150ml
- świeże drożdże – 25g
- sól - szczypta
- cukier – ½ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
+ dodatki na pizzę :
- przecier pomidorowy - 4 łyżeczki
- ser mozzarella - 4 plastry
- pieczarki - 6 sztuk
- szynka z piersi kurczaka - 4 plastry
- kukurydza konserwowa - 2 łyżki
- pomidory koktajlowe - 10 sztuk
- rukola - 2 garści
- bazylia - szczypta
- oregano - szczypta
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w ok. 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i ok. 3 łyżki mąki pełnoziarnistej. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody oraz oliwę jednocześnie mieszając . Wyrabiać przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
Surowe pieczarki, pomidorki, szynkę pokroić na kawałki. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto wygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 2 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok 220℃. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, bazylią, startą mozzarellą i ułożyć pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Piec przez ok. 12 minut. Przed podaniem udekorować rukolą.
Smacznego :-)
Twój komentarz