Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Czerw

Domowa mini pizza

Pizza :-) Czy zawsze musi być tłusta i niezdrowa?

Nieee, może być ciepłą kolacją w weekend, nawet na diecie. Diabeł tkwi w szczegółach ;-)

Składniki: (2 porcje)

- mąka pełnoziarnista – 200g

- ciepła woda – 150ml

- świeże drożdże – 25g

- sól - szczypta

- cukier – ½ łyżeczki

- oliwa z oliwek – 1 łyżka

 

+ dodatki na pizzę :

- przecier pomidorowy - 4 łyżeczki

- ser mozzarella - 4 plastry

- pieczarki - 6 sztuk

- szynka z piersi kurczaka - 4 plastry

- kukurydza konserwowa - 2 łyżki

- pomidory koktajlowe - 10 sztuk

- rukola - 2 garści

- bazylia - szczypta

- oregano - szczypta

 

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozpuścić w ok. 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i ok. 3 łyżki mąki pełnoziarnistej. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody oraz oliwę jednocześnie mieszając . Wyrabiać przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.

Surowe pieczarki, pomidorki, szynkę pokroić na kawałki. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto wygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 2 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok 220℃. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, bazylią, startą mozzarellą i ułożyć pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Piec przez ok. 12 minut. Przed podaniem udekorować rukolą.

Smacznego :-)

Twój komentarz




POKAŻ