SEROWA CHMURKA
Składniki:
-15 dag płatków owsianych błyskawicznych
-2 łyżki miodu
-6 dag masła
-1/2 granata
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa serowa:
-50 dag mielonego chudego twarogu
-1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki cukru
-7 łyżeczek żelatyny
-1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć.
2. Przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować z cukrem. Dodać ziarenka wanilii, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie. Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czekoladą oraz granatem lub truskawkami.
PRZYGOTOWANIE: ok 25-30 min ( bez schłodzenia)
LICZBA PORCJI: 12
1 PORCJA: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika.
Smacznego :-)
Twój komentarz