mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Sty

Dzień Pikantnych Przypraw-16 stycznia

Dziś obchodzimy dzień Pikantnych Przypraw, warto dowiedzieć się, co to za przyprawy i co w sobie kryją. Poza intensywnym smakiem i aromatem posiadają bardzo wiele właściwości leczniczych.

 

Do pikantnych przypraw zaliczamy:

  • Pieprz- dzięki zawartości piperyny, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny. Zakres działania piperyny jest wręcz zaskakujący. Jej najbardziej znana właściwość to zdolność rozbijania komórek tłuszczowych. Piperyna zdecydowanie ułatwia schudnięcie i pozbycie się niechcianego tłuszczu. Co więcej, zaburza mechanizm powstawania nowych komórek tłuszczowych, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Chili - ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy. Zawarta w papryce kapsaicyna drażni i rozgrzewa skórę, wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego. Chili spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.
  • Chrzan- przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C. Przede wszystkim pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może być wykorzystywany w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli – na przemian z czosnkiem. 
  • Cynamon- poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo. Wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, trójglicerydów oraz cholesterol. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności. Cynamon jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest w nim również obecny potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Dzięki tym składnikom, cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. Herbatę z jego dodatkiem zaleca się, jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.
  • Czosnek- zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga zwalczyć infekcję, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie,  niszczy pasożyty jelit,  obniża ciśnienie krwi,  hamuje rozwój bakterii,  działa antynowotworowo oraz odmładza.
  • Papryka ostra- poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Wzmacniają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
  • Kurkuma- uważana jest za tzw. Super food. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy. Przyprawa zawiera też błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. W kurkumie jest również dużo żelaza, które pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność. 
  • Curry – zawiera w sobie szereg przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera. Curry znacznie redukuje ryzyko przerostu i niewydolności serca. Chroni przed tworzeniem się zakrzepów.

Warto wzbogacić swój jadłospis odrobiną smaku i koloru tych wspaniałych przypraw a na pewno przełoży się to również na zdrowie.

Twój komentarz




POKAŻ