Bigos z młodej kapusty
- bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
- chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 128 kcal
- kapusta młoda 1/3 sztuki (250 g) 73 kcal
- koper 2 łyżeczki (8 g) 2 kcal
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
- przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
- przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 11 kcal
- soczewica nasiona 3 łyżki (45 g) 147 kcal
Przepis:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę, dodać kapustę i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie mieszając. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z pieczywem. SmacznegoJ
Twój komentarz