mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
20 Sty

Dzień Bigosu 20 stycznia

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Z okazji Dnia Bigosu proponuję przepis na troszkę lżejszą niż tradycyjna wersję tej potrawy. Bigos z młodej kapusty...

Bigos z młodej kapusty

  • bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
  • chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 128 kcal
  • kapusta młoda 1/3 sztuki (250 g) 73 kcal
  • koper 2 łyżeczki (8 g) 2 kcal
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
  • przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
  • przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 11 kcal
  • soczewica nasiona 3 łyżki (45 g) 147 kcal

Przepis:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę, dodać kapustę i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie mieszając. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z pieczywem. SmacznegoJ

Twój komentarz




POKAŻ