Beata Sabuk
Gabinet Premium
03 Sty

Czosnek i jego właściwości

Czosnek gównie kojarzony w kuchni, jako dodatek do dań. Warto jednak bardziej przyjrzeć się temu warzywu i dowiedzieć się, co, oprócz intensywnego smaku tak naprawdę skrywa.

Czosnek jest źródłem:

  • związków flawonoidowych
  • aminokwasów
  • witamin (A, B1, B2, PP, C)
  • minerałów (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel).

Z czego składa się to lecznicze warzywo? To tylko około 60% wody oraz węglowodany. Jeden średni ząbek o wadze 5 g dostarcza tylko 7 kalorii.

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale też do wielu innych potraw tłustych i ciężkostrawnych.

Czosnekbardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę i udrażnia drogi oddechowe.

Czosnek hamuje rozwój bakterii, ponieważ zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii –gronkowca złocistego, pałeczek okrężnicy, otoczkowców, – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Czosnek niszczy pasożyty jelit. Dziękiwyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego, glistom czy nawet tasiemcom. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.

Jeśli chcesz wykorzystać odchudzające właściwości czosnku, będzie on skuteczny zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Po rozgnieceniu uwalniana jest allicyna, substancja znana ze swoich właściwości antybiotycznych, przeciwutleniających, a także obniżających poziom glukozy we krwi. Z kolei po ugotowaniu uwalnia adenozynę i ajoen. Te związki organiczne mają działanie przeciwzakrzepowe i mogą również pomóc w kontrolowaniu wysokiego poziomu cholesterolu. Ma wpływ również na zmniejszenie produkcji kortyzolu (powszechnie nazywanego “hormonem stresu”) i pomaga w prawidłowym przepływie krwi. Te właściwości mają fundamentalne znaczenie dla każdego, kto próbuje schudnąć.Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz osiągnąć stałe rezultaty, spożywanie czosnku musi być połączone ze zrównoważoną dietą i regularną aktywnością fizyczną.

Wskazówki do stosowania czosnku:

Połącz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek z 1 rozgniecionym, surowym ząbkiem czosnku.Spożywaj tę miksturę codziennie rano, co najmniej pół godziny przed śniadaniem.

Inna opcja:

Zmieszaj 1 rozgnieciony, surowy ząbek czosnku z ½ łyżeczki cynamonu i 1 szklanką gorącej wody. Najlepiej wypić tę mieszankę codziennie pomiędzy głównymi posiłkami.

Czosnek może pomóc w infekcji ucha! Wystarczy nałożyć na wacik kilka kropel oleju czosnkowego lub obrany ząbek włożyć do ucha, aby złagodzić ból.

Jeśli na Twoim ciele występują kurzajki, pokrojony czosnek przyłóż do zmiany skórnej i owiń bandażem zostawiając na noc. Po kilku dniach kurzajka powinna zniknąć.

A więc korzystajmy na zdrowie z dobrodziejstw naturyJ

Twój komentarz




POKAŻ