Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana w wątrobie. Potrzebna przede wszystkim w zachodzącym w wątrobie procesie krzepnięcia krwi. Są one kluczowe, jeśli chodzi o krzepnięcie krwi - w przypadku niedoboru któregoś z czynników, krew nie krzepnie wcale bądź krzepnie bardzo powoli. Ma swój udział również w procesie tworzenia tkanki kostnej. Znaleźć ją również można we krwi pod postacią witaminyK1 iK2 czy mleku kobiecym. Z organizmu wydalana jest razem z moczem lub kałem.
Po jakich symptomach można rozpoznać niedobór witaminy K w organizmie?
- obfite miesiączki;
- krwawienie z błon śluzowych: krwotoki z nosa, z układu pokarmowego;
- skłonność do łatwego tworzenia się sińców, nawet przy lekkim uderzeniu;
- krwiomocz;
- długi czas krzepnięcia krwi, także przy mniejszych urazach;
- częste biegunki;
- podatność na infekcje bakteryjne.
Skutki niedoboru:
- osteoporoza
- niedokrwistość
- uszkodzenia wątroby
- żółtaczka
- zwapnienie naczyń krwionośnych
- niewłaściwy poziom krzepliwości krwi
Należy pamiętać, że nie tylko niedobór, ale również nadmiar jest niebezpieczny dla organizmu. Namiar witaminy K występuje sporadycznie, ale jednak ! Przeważnie u osób, które w nieodpowiedni sposób chcą zażywać suplementy. Do najczęstszych objawów, które mogą świadczyć o nadmiarze tej substancji są:
- nadmierna potliwość
- uczucie gorąca
- bóle serca
- zaburzenia funkcjonowania i bóle wątroby
- u noworodków: anemia, żółtaczka
Występowanie:
Jej głównym źródłem są przede wszystkim zielone warzywa o dużej zawartości chlorofilu tj.
- brokuły, jarmuż, groszek zielony, fasolka szparagowa, bób, brukselka, awokado, pietruszka zielona, kapusta zielona, sałata, rukola, roszpunka, cukinia, ogórek.
- można ją znaleźć również w owocach: truskawki, brzoskwinie i innych warzywach: kalafior, ziemniaki, marchew czy produktach zbożowych. W mniejszych ilościach znajduje się w jajach, przetworach mlecznych, wątrobie.
Istotny dla właściwego przyswajania witaminy K jest także sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. Witamina K jest raczej odporna na działanie temperatury, więc nie przeszkodzi jej obróbka termiczna. Z uwagi na to, że rozpuszcza się ona w tłuszczach, składniki stanowiące źródła witaminy K warto łączyć ze zdrowymi tłuszczami, np. z olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Zapotrzebowanie na witaminę K wynosi :
- Dla kobiety powyżej 18 r.ż. 55 µg
- Dla mężczyzny powyżej 18 r.ż. 65 µg
A czy warto suplementować?
Odpowiedz jest krótka i jasna - nie warto. Zapotrzebowanie na ten składnik realizowany jest z codziennej diety na wystarczającym poziomie, dlatego nie trzeba dodatkowo zażywać suplementów z witaminą K. Jedyną koniecznością stosowania takich preparatów jest zalecenie lekarza.?
Twój komentarz