Beata Sabuk
Gabinet Premium
03 Sty

Witamina K

Kilka szczegółów dotyczących witaminy K. Gdzie ją znajdziemy, czy warto suplementować i odpowiedzi na inne pytania w artykule poniżej.

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana w wątrobie.  Potrzebna przede wszystkim w zachodzącym w wątrobie procesie krzepnięcia krwi. Są one kluczowe, jeśli chodzi o krzepnięcie krwi - w przypadku niedoboru któregoś z czynników, krew nie krzepnie wcale bądź krzepnie bardzo powoli. Ma swój udział również w procesie tworzenia tkanki kostnej. Znaleźć ją również można we krwi pod postacią witaminyK1 iK2 czy mleku kobiecym. Z organizmu wydalana jest razem z moczem lub kałem.

Po jakich symptomach można rozpoznać niedobór witaminy K w organizmie?

  • obfite miesiączki;
  • krwawienie z błon śluzowych: krwotoki z nosa, z układu pokarmowego;
  • skłonność do łatwego tworzenia się sińców, nawet przy lekkim uderzeniu;
  • krwiomocz;
  • długi czas krzepnięcia krwi, także przy mniejszych urazach;
  • częste biegunki;
  • podatność na infekcje bakteryjne.

Skutki niedoboru:

  • osteoporoza
  • niedokrwistość
  • uszkodzenia wątroby
  • żółtaczka
  • zwapnienie naczyń krwionośnych
  • niewłaściwy poziom krzepliwości krwi

Należy pamiętać, że nie tylko niedobór, ale również nadmiar jest niebezpieczny dla organizmu. Namiar witaminy K występuje sporadycznie, ale jednak ! Przeważnie u osób, które w nieodpowiedni sposób chcą zażywać suplementy. Do najczęstszych objawów, które mogą świadczyć o nadmiarze tej substancji są:

  • nadmierna potliwość
  • uczucie gorąca
  • bóle serca
  • zaburzenia funkcjonowania i bóle wątroby
  • u noworodków: anemia, żółtaczka

Występowanie:

Jej głównym źródłem są przede wszystkim zielone warzywa o dużej zawartości chlorofilu tj.

  • brokuły, jarmuż, groszek zielony, fasolka szparagowa, bób, brukselka, awokado, pietruszka zielona, kapusta zielona, sałata, rukola, roszpunka, cukinia, ogórek.
  • można ją znaleźć również w owocach: truskawki, brzoskwinie i innych warzywach: kalafior, ziemniaki, marchew czy produktach zbożowych. W mniejszych ilościach znajduje się w jajach, przetworach mlecznych, wątrobie.

Istotny dla właściwego przyswajania witaminy K jest także sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. Witamina K jest raczej odporna na działanie temperatury, więc nie przeszkodzi jej obróbka termiczna. Z uwagi na to, że rozpuszcza się ona w tłuszczach, składniki stanowiące źródła witaminy K warto łączyć ze zdrowymi tłuszczami, np. z olejem lnianym lub oliwą z oliwek.

Zapotrzebowanie na witaminę K wynosi :

  • Dla kobiety powyżej 18 r.ż. 55 µg
  • Dla mężczyzny powyżej 18 r.ż. 65 µg

A czy warto suplementować?

Odpowiedz jest krótka i jasna - nie warto. Zapotrzebowanie na ten składnik realizowany jest z codziennej diety na wystarczającym poziomie, dlatego nie trzeba dodatkowo zażywać suplementów z witaminą K. Jedyną koniecznością stosowania takich preparatów jest zalecenie lekarza.?

Twój komentarz




POKAŻ