mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Gru

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Połączenie warzyw i esencjonalnego sosu curry z mlekiem kokosowym to rozwiązanie na pyszne i rozgrzewające danie obiadowe. 

Składniki:
300g (1/2 średniej) cukinii
100g (1/2 średniej) papryki
100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
2g (kawałek) imbiru
1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
50g (1/2 woreczka) ryżu

Przygotowanie:
Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia.
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć.
Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu.
Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ