mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
16 Gru

Rozgrzewający napój imbirowy

Napój imbirowy ma działanie rozgrzewające oraz wzmacniające. Wszystkie składniki znajdujące się w napoju pomagają w walce z przeziębieniem, więc jest to idealna propozycja na czas jesienno-zimowy. 

Właściwości i działanie składników zawartych w napoju:

Imbir: korzeń imbiru zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. Korzeń imbiru w 100 g zawiera 80 kcal. Ponadto imbir wspiera funkcjonowaie układu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia oraz wspomaga pracę układu immunologicznego. Ma również pomocnicze zastosowanie w infekcjach dróg oddechowych np. w przypadku przeziębienia, ze względu na działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i przeciwirusowe. Działa także przeciwwymiotnie. Dodatkowo imbir wspomaga proces odchudzania poprzez stymulowanie przemiany materii. 

Miód: to produkt spożywczy będący zdrowszym zamiennikiem cukru. Jedna łyżeczka miodu zawiera około 40 kcal, więc więcej niż cukier, ale ze względu na słodszy smak miodu użyjemy go mniej. Miód zawiera wiele cennych składników odżywczych i mineralnym takich jak: potas, fosfor, żelazo, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i biotynę. Produkty ten ma wiele właściwości zdrowotnych. Wspomaga leczenie różnych infekcji oddechowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Szczególnie silne właściwości przeciw przeziębieniom ma miód spadziowy, malinowy i lipowy. Miód gryczany z kolei wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiegając postępowaniu miażdżycy, a także chorób serca.

Cytryna: jest bardzo dobrym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawiera między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Zawarte w niej flawonoidy wpływają korzystnie na procesy trawienne. Duża zawartość antyoksydantów wspomaga walkę z niedoskonałościami skóry i trądzikiem. Ponadto zawarte w cytrynie związki zwalczają problemy trawienne, wspierają funkcjonowanie wątroby i wspomagają układ krążenia. 

Składniki:

12g (1 łyżeczka) miodu

80g (1 sztuka) cytryna

10g (1 kawałek) imbir

250g (1 szklanka) wody

Sposób przygotowania:

Korzeń imbiru obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cytryne dokładnie umyc szorując skórkę, wyparzyć. Pokroić w plastry, razem z imbirem wrzucić do garnuszka. Całość zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na około 15 minut, aż woda nabierze imbirowo-cytrynowego aromatu. Dodać miód i wymieszać az do rozpuszczenia. 

Twój komentarz




POKAŻ