Placuszki owsiane z owocami i jogurtem
Składniki:
- Mąka owsiana - 100 g,
- Mleko - 50 ml,
- Jogurt typu skyr lub grecki - 50 g
- Jajka - 2 sztuki,
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- Ksylitol - 2 łyżeczki,
- Sól – 1 szczypta,
- Oliwa z oliwek do smażenia – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Mieszamy mleko, żółtka, jogurt i ksylitol. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Smażymy na patelni lekko posmarowanej oliwą do momentu uzyskania złotego koloru. Podajemy z owocami, konfiturą lub jogurtem. Smacznego
Twój komentarz