Beata Sabuk
Gabinet Premium
14 Luty

Tortilla z warzywami i grillowanym kurczakiem

Tortilla z warzywami i grillowanym kurczakiem to przepis, który sprawdzi się doskonale, jako: lekki obiad, kolacja w wersji slow food lub lunch zamiast tradycyjnej kanapki.

Tortilla z warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • Placki tortilli razowe - 2 szt.
  • Filet z kurczaka - 150 g
  • Przyprawy: sól morska, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
  • Cebula czerwona - 30 g
  • Pomidor - 100 g
  • Ogórek zielony - 100 g
  • Sałata lodowa lub mix sałat - 60 g

Sos czosnkowy:

  • Jogurt grecki - 50 g  
  • Jogurt naturalny - 50 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, koperek suszony.

Sos przygotowanie: mieszamy jogurty i dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawy do smaku. Odstawić na godzinę, aby smaki się połączyły.

Tortilla przygotowanie: kroimy fileta z kurczaka w paski i marynujemy w przyprawach. Po godzinie grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Po 3-4 minuty z każdej strony. Na placek z tortilli smarujemy sos i na to układamy sałatę, pokrojone w paski cebulę, ogórki, pomidory i grillowanego kurczaka. Zawijamy tortille i grillujemy z obydwóch stron aż się zarumieni. Kurczaka można zamienić z grillowanym tofu. Smacznego

Twój komentarz




POKAŻ