Pizza z szynką i warzywami na patelni
Składniki:
- Czosnek-1 ząbek (4 g) 5 kcal
- Drożdże-2 g
- Mąka żytnia-6 łyżek (72 g) 223 kcal
- Olej rzepakowy-1 łyżka (10 g) 88 kcal
- Oliwki w puszce-5 sztuk (15 g) 17 kcal
- Przecier pomidorowy-3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
- Przyprawa bazylia-1 g (1 g) 2 kcal
- Przyprawa kurkuma-1 g (1 g) 3 kcal
- Rukola 1 garść-(20 g) 3 kcal
- Ser mozzarella półtłusty-20 g (20 g) 50 kcal
- Sól 1 szczypta (0,25 g)
- Szynka z indyka-2 plastry (20 g) 27 kcal
- Woda pół szklanki (110 g)
Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą. SmacznegoJ
Twój komentarz