Beata Sabuk
Gabinet Premium
08 Luty

Dzień Pizzy 9 lutego - Pizza z szynką i warzywami na patelni

Z okazji Dnia Pizzy polecam spróbować ją w troszkę innym wydaniu. Tym razem przepis na pizzę z szynką i warzywami na patelni. Pycha :-)

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Składniki:

  • Czosnek-1 ząbek (4 g) 5 kcal
  • Drożdże-2 g
  • Mąka żytnia-6 łyżek (72 g) 223 kcal
  • Olej rzepakowy-1 łyżka (10 g) 88 kcal
  • Oliwki w puszce-5 sztuk (15 g) 17 kcal
  • Przecier pomidorowy-3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
  • Przyprawa bazylia-1 g (1 g) 2 kcal
  • Przyprawa kurkuma-1 g (1 g) 3 kcal
  • Rukola 1 garść-(20 g) 3 kcal
  • Ser mozzarella półtłusty-20 g (20 g) 50 kcal
  • Sól 1 szczypta (0,25 g)
  • Szynka z indyka-2 plastry (20 g) 27 kcal
  • Woda pół szklanki (110 g)

Przepis:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą. SmacznegoJ

 

Twój komentarz




POKAŻ