Beata Sabuk
Gabinet Premium
19 Marz

Dzień bez mięsa - 20.03.2021

Warto wzbogacić codzienną dietę o nasiona roślin strączkowych, ponieważ zawierają:

- wysoką zawartość witamin z grupy B

- wysoką zawartość błonnika pokarmowego

- niski IG

- stosunkowo wysoką zawartość białka, którą może zastąpić produkty mięsne.

Polecam wypróbować przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami. 

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami
 

Składniki:

-3-4 papryki kolorowe

-200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

-1 duża cebula

-4 duże pieczarki

-200 g passaty pomidorowej

-suszone pomidory- kilka sztuk

-ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić kilka chwil. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termo obieg). Podawać z ulubioną surówką.

Twój komentarz




POKAŻ