Beata Sabuk
Gabinet Premium
28 Marz

Wielkanocny przepis- Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem świetnie się sprawdzi, jako lekka i smaczna wytrawna przystawka na świąteczny stół.

Rolada szpinakowa z łososiem

12 porcji po 100 kcal

Składniki:

  • Szpinak mrożony-porcja 350 g

  • Jaja-3 duże sztuki 195 g

  • Gałka muszkatołowa-1/2 łyżeczki 1,5 g

  • Sok z cytryny-1 łyżeczka 3 g

  • Czosnek-2 ząbki 8 g

  • Łosoś wędzony-2 opakowania 200 g

  • Kremowy serek chrzanowy-1 opakowanie 250 g

  • Koper-2 łyżki 16 g

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.

Twój komentarz




POKAŻ