Babeczki czekoladowe z płatków owsianych
16 porcji po 150 kcal
Składniki:
- Płatki owsiane zmielone- 2 szklanki 220 g
- Jaja- 2 sztuki 100 g
- Olej rzepakowy- 10 łyżek 100 g
- Kakao- 3 łyżki 30 g
- Ksylitol/erytrol- 10 łyżek 10 g
- Mleko- 1/2 szklanki 110 g
- Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka 5 g
- Soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki 2 g
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksować tak długo aż powstania jednolita gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 min.
Twój komentarz