Beata Sabuk
Gabinet Premium
29 Marz

Wielkanocny przepis- Babeczki czekoladowe z płatków owsianych

Babeczki czekoladowe z płatków owsianych to kolejny przepis, który świetnie się sprawdzi na świątecznym stole, tym razem na słodko.

Babeczki czekoladowe z płatków owsianych

16 porcji po 150 kcal

Składniki:

  • Płatki owsiane zmielone- 2 szklanki 220 g
  • Jaja- 2 sztuki 100 g
  • Olej rzepakowy- 10 łyżek 100 g
  • Kakao- 3 łyżki 30 g
  • Ksylitol/erytrol- 10 łyżek 10 g
  • Mleko- 1/2 szklanki 110 g
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka 5 g
  • Soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki 2 g

 

Sposób przygotowania:

Nastawić piekarnik na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksować tak długo aż powstania jednolita gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 min.

Twój komentarz




POKAŻ