Sernik na zimno z truskawkami
10 porcji po 270 kcal
Składniki:
- Twaróg serników- opakowanie 1000 g
- Biszkopty- 1 mała paczka 120 g
- Truskawki świeże/mrożone- porcja 500 g
- Galaretka truskawkowa- 1 opakowanie 75 g
- Żelatyna- 2 łyżki 16 g
- Mleko- 1/2 szklanki 110 g
- Śmietanka 30%- 15 łyżek 150 g
- Ksylitol/erytrol- 3/4 szklanki 150 g
- Aromat waniliowy- kilka kropel 1 g
Sposób przygotowania
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
Twój komentarz