Beata Sabuk
Gabinet Premium
30 Marz

Wielkanocny przepis- Sernik na zimno z truskawkami

Kolejna propozycja, którą polecam to sernik na zimno z truskawkami. Nikt mu się nie oprze ;-)

Sernik na zimno z truskawkami

10 porcji po 270 kcal

Składniki:

  • Twaróg serników- opakowanie 1000 g
  • Biszkopty- 1 mała paczka 120 g
  • Truskawki świeże/mrożone- porcja 500 g
  • Galaretka truskawkowa- 1 opakowanie 75 g
  • Żelatyna- 2 łyżki 16 g
  • Mleko- 1/2 szklanki 110 g
  • Śmietanka 30%- 15 łyżek 150 g
  • Ksylitol/erytrol- 3/4 szklanki 150 g
  • Aromat waniliowy- kilka kropel 1 g

 

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ