Beata Sabuk
Gabinet Premium
30 Marz

Wielkanocny przepis- Żurek w lżejszej wersji

Żurek w lżejszej wersji na domowym zakwasie poleca się na świąteczny stół.

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • Mąka razowa, typ 2000 100 g 1/2 szklanki
  • Czosnek 5 g 1 ząbek
  • Ziele angielskie 1 g 2 ziarenka
  • Przyprawa pieprz czarny 1 g 2 ziarenka
  • Liść laurowy 1 g 2 listki

Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w lżejszej wersji

Składniki:

  • Jajo gotowane 200 g 4 sztuki
  • Bulion warzywny 2000 g 2 litry
  • Kiełbasa z fileta z kurczaka 210 g 3 sztuki
  • Przyprawa majeranek 10 g 2 łyżeczki
  • Chrzan 3 g 1 łyżeczka
  • Czosnek 5 g 1 ząbek

Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ