Beata Sabuk
Gabinet Premium
13 Maj

13 maja Dzień Hummusu

Polecam szybki przepis na Hummus, bo dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Próbowaliście? Lubicie? Mój ulubiony to pomidorowy.

 

Hummus

Składniki:
- 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
- 5 łyżek pasty Tahini
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 8 łyżek zimnej wody
- ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
- ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania. Podawać na żytnim pieczywie z ulubionymi warzywami.

Twój komentarz




POKAŻ