Beata Sabuk
Gabinet Premium
21 Czerw

Tarta ze szpinakiem

Jeśli masz dosyć nudnych obiadów/kolacji to zapraszam Cię po przepis na obłedną tartę w wercji wytawnej ze szpinakiem. 

Składniki na ciasto:

200 g mąki gryczanej

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Składniki na farsz:

200 szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

8 szt. suszonych pomidorów

2 łyżki oleju

sól, pieprz

250 g jogurtu naturalnego

2 jajka

100g tartego sera mozzarella

Wykonanie:

Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.

Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ