mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
23 Czerw

Pasztet z soczewicy

Czas na pasztet z soczewicy, który z pewnością znajdzie miejsce w jadłospicie nawet największego fana mięs. Spróbujcie sami, smacznego! 

Potrzebne składniki:

soczewica zielona 1 szklanka

marchewki 2 sztuki

korzeń pietruszki 1 sztuka

seler korzeniowy 100-150g

cebula 1 sztuka,

czosnek 2 ząbki,

oliwa z oliwek łyżka,

jajka 3 szt,

bułka trata 3 łyżki

przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatołowa)

 

Sposób przygotowania:

Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski. Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i posypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy. Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

Twój komentarz




POKAŻ