Biszkopt:
4 jaja
150g mąki jasnej, np. orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150g erytrolu
100g szpinaku mrożonego
Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
700g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
150g wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, zostawić do ostudzenia. Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Masa arbuzowa:
1000g miąższu z arbuza
2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)
Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Twój komentarz